tiistai 29. syyskuuta 2015

Graeme Simsion: Vauvatesti

Tämä iloinen yllätys tuli vastaan kirjaston VIP-pöydässä. Kirjan kansi vaikutti mielenkiintoiselta, mutta nimi hämäsi - onko tämä jokin äitiysopas? Tarkempi tarkastelu paljasti kirjan humoristiseksi romaaniksi, joten otin sen mukaani viikonloppulukemiseksi.

Kirja on jatko-osa Simsionin esikoisromaanista Vaimotesti. Kakkososan lukeminen ei kuitenkaan edellyttänyt ensimmäisen osan tuntemista. Tarinan päähenkilönä seikkailee genetiikan apulaisprofessori Don Tillman. Rillit huurussa -sarjan fanit saattavat löytää hänestä sheldonmaisia piirteitä.

Donin elämää vallitsevat tarkat rutiinit eivätkä sosiaaliset tilanteet ole hänen vahvinta alaansa. Aiemmassa osassa hän on onnistunut vaimoprojektissaan ja löytänyt vaimokseen Rosien kyselylomakkeen avulla. Vauvatestinkin aiheen voi arvata jo kannen perusteella. Rosie ilmoittaa olevansa raskaana. Don ei ole ennättänyt varautua perheenlisäykseen lainkaan, joten hän aloittaa kiivaan suunnittelun ja tutustumisen uuteen aiheeseen. Mitä ja kuinka usein odottavan äidin tulisi syödä? Entä kuinka estää äidin stressaantuminen sikiön stressihormonille altistumisen minimoimiseksi? Don yrittää parhaansa tulla asiantuntijaksi lapsen saamisessa, mutta kaiken hässäkän keskellä hänen avioliittonsa alkaa rakoilla.

Nautin tämän kirjan lukemisesta valtavasti! Donin hahmo on sympaattinen ja tahattoman hulvaton. Tapahtumat etenevät jouhevasti ja mies joutuu monenlaisiin absurdeihin kommelluksiin, useimmiten sosiaalisten rajoitteidensa takia. Lopussa kirja on ehkä jopa hiukan liikuttava, vaikka huumoritykitys jatkuukin.

Mielestäni kertomuksessa olisi ainesta elokuvaksikin. Ilokseni luinkin netistä, että elokuvaoikeudet ensimmäiseen osaan olisi myyty. Toivottavasti näen nämä vielä joku päivä valkokankaalla. Lisäksi toivoisin osaa kolme. Suosittelen!







P.S. Lukemisen jälkeen jouduin hankkimaan myös Vaimotestin luettavaksi, joten raporttia siitäkin piakkoin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti